>
 

HISTORIEK
1984-2010
Hoogtepunt, boycot, einde in schoonheid

 

Na het overlijden van Pol in 1984 gaan De Strangers met hun vier verder. Tot aan hun afscheid in 2002 zal de samenstelling van de groep, bestaande uit John, Alex, Bob en Nest, niet meer wijzigen.
Het volgende jaar, 1985, ziet de verschijning van de solo-LP van Alex. Tevens treden De Strangers op voor koning Boudewijn.
In 1987 worden De Strangers geëerd met de Szukalski-award. Pol Bollansee krijgt eveneens een (postuum) eerbetoon in de vorm van de Pollekesworp, een evenement in samenwerking met enkele Antwerpse chocolatiers. Ook Gust Torfs wordt niet vergeten: in 1990 krijgt hij het "Bolleke van de maand".
In 1989 speelt Bob Van Staeyen een rol in de tv-serie Benidorm. Enkele jaren later, in 1991, maken ook de andere Strangers hun opwachting op het kleine scherm wanneer ze hun eigen tv-serie krijgen op VTM: De Strangorianen. Op 26 januari 2011, twintig jaar na datum, brengt vtm deze reeks uit op dvd.
Nog in 1991 maken De Strangers samen met de politie van Deurne-Noord een single ten voordele van de kinderkankerpatiënten en … komen ermee in Tien om te zien. Bob Van Staeyen wordt "Snor van het Jaar". Naar aanleiding van het nakend 40-jarig bestaan verschijnt het boek "40 JAAR DE STRANGERS".

In 1992 moet John de Wilde onder het mes. Reeds lang heeft hij last van zijn nieren. Uiteindelijk wordt hem een nier afgenomen. Producer Al Van Dam houdt het bij Dureco voor bekeken en samen met hem verlaten De Strangers het label dat zij 34 jaar trouw zijn geweest. Vanaf nu zal "Indisc" de Strangers-platen uitbrengen. Dat gebeurt al meteen met "Veel te goe is half zot", een cover van "Ain't no doubt" van Jimmy Nail. Ze komen er mee in Tien om te zien.
Niet veel later behaalt het Vlaams Blok een historische overwinning. Tijdens het feest vindt ook een optreden plaats van De Strangers, die o.m. "De gastarbeider" en "De Ziekekas" brengen. Dit wordt hen niet in dank afgenomen door de 'traditionele partijen'. De gevolgen van het optreden in november 1992 waren drastisch: naast bedreigingen werden optredens afgezegd en kwam er een boycot op radio en TV. Ook in 1993 zinderen de gevolgen nog na (zie hiernaast).

In 1993 wordt een nieuwe single uitgebracht met "Hondepoep" en "Moktame". Michel Follet vindt het een prachtige single, maar .... "ze zullen ze niet spelen"! Met de Agenten van Deurne-Noord nemen De Strangers opnieuw een single op ten voordele van de kinderkankerpatientjes. "Onder vrienden" is een herwerkte versie van "Levenslang" (Friends together). Op de B-kant wordt "Moktamee" hernomen. Tevens wordt er een demo opgenomen met "Leo" en "Dizzeree". Voor het laatste liedje willen de Strangers "I wanna be like you / Bare necessities" uit de Disney-klassieker "Junglebook" gebruiken. Er komt evenwel geen toelating vanwege de Disney-studio en het project gaat noodgedwongen niet door.

Het optreden voor het Vlaams Blok en de gevolgen

Klik op een titeltje om meer te lezen.

Alex reageert op de heisa rond het optreden voor het Vlaams Blok

Uit Het Laatste Nieuws

In de 41 jaar dat we optreden hebben wij nooit aan politiek gedaan. We hebben zowat alles gehekeld en gestreeld. Maar vandaag kan dit blijkbaar niet meer. Wij traden voor zowat iedereen op. Voor de SP meestal onbezoldigd zelfs en wij zijn ook nog gaan zingen om "De Morgen" mee te redden." John stelt uitdrukkelijk "dat de Strangers niet voor extreem-rechts hebben gekozen: "Wij zijn geen racisten of fascisten". Bob stipt aan dat de groep, om alle misverstanden te vermijden, in de toekomst wel niet meer voor het Vlaams Blok zal optreden. Maar hij vraagt zich af waarom de SP zo blijft natrappen naar de groep, die 40 jaar propaganda maakte voor Antwerpen:
Vroeger brachten wij dezelfde liedjes, die nu gehekeld worden door de rode organisaties". De uitspraak van "Antwerpen 93" wordt alsnog gerelativeerd: "De Strangers hebben dan niet voor het Vlaams Blok "gekozen", doch zij hebben er zich wel mee "geassocieerd". Intendant Antonis gaf dan ook toe dat de gewraakte passus "wat ongelukkig is".
De gevolgen van het optreden in 1993

De gevolgen laten zich ook voelen in 1993. De Strangers mogen niet optreden op het feest voor de gepensioneerden van de Sodipa, de personeelsvereniging van de Stad Antwerpen, onder druk van het ACOD-spektakelverbond. Die vindt dat het niet hoort om een groep te laten optreden die een Vlaams Blokfeest heeft opgeluisterd. De Strangers krijgen een cheque uitbetaald. Het bedrag van 65.000 BEF wordt door hen prompt overgeschreven naar de rekening van de plaatselijke Unicef-afdeling.
Ook de organisatie van "Antwerpen 93" (Antwerpen was toen Culturele Hoofdstad van Europa) wil niet met de Strangers geassocieerd worden, omdat zij "uitdrukkelijk voor extreem rechts hadden gekozen".

Tijdens het optreden voor de studenten in "Hof ter Lo" was Minister President Luc Vanden Brande ook aanwezig. Voor twee nummers applaudisseerde hij niet: "De vakbond" en "De Ziekekas", nummers van 25 jaar geleden ... Misschien was ook de aankondiging aan het begin dat "als er politiekers zijn die willen overlopen, dat liefst voor ons optreden moeten doen" hem in het verkeerde keelgat geschoten.

 

Vanaf 1994 brengen De Strangers hun liedjes uit op single-CD. De eer van de eerste single op CD gaat naar het singletje "Linke Giekes" op de muziek van "I got you babe" van Sonny & Cher. De politieke Guy's (Spitaels, Coeme en Mathot) krijgen een flinke veeg uit de "schandaal"-pan. De Strangers komen er in Tien om te zien mee. Maar blijkbaar is ook hier de tekst te scherp want de verkoop moet na 800 exemplaren gestopt worden. Het wordt nog erger: De Strangers moeten weg bij Indisc, "volgens de directeur ook onder druk van ...". De rel rond het opreden voor het Vlaams Blok in 1992 blijft hen nog steeds parten spelen. Ze zoeken en vinden een nieuw platenlabel: "Tune-records". Ondertussen vraagt de rederij "Flandria" hen om een reclame-singletje op te nemen: "Oep het Scheld gon veire" en "Wij gon veire" op de melodieën van respectievelijk "The wild rover" en Rod Stewarts "Sailing". De Strangers zingen ten voordele van Amok "Is da na Kertsmis" (Strani amore, Laura Pausini) en "Ik wil kroketten" (Dreadlock holiday, 10CC) in op CD-single. Voor de "kroketten" krijgen ze de hulp van de "Heracosingers". De tekst van "Is da na Kerstmis?", geschreven door Alex, is ronduit indrukwekkend. Het wordt door hem ook op een schitterende wijze gebracht.
Volgens de Gazet van Antwerpen van 19 mei 1995 zijn De Strangers helemaal terug. Zij brengen inderdaad een nieuw singletje uit met o.a. de "nul komma vijf" –medley. Even voordien werd de verkeerswetgeving verstrengd: het alcoholgehalte in het bloed mocht niet hoger zijn dan 0,5 promille. In samenwerking met de rijkswacht werden er voor het verkeersprogramma Kijk Uit verschillende spotjes opgenomen om dat aan elke chauffeur duidelijk te maken. Ook de lokale Antwerspe tv, ATV, is bij de voorstelling aanwezig en maakt er een reportage over. De nummertjes worden als "onschuldig" beoordeeld en worden goed onthaald.

Videoclip van "Is da na Kerstmis?"

Ter gelegenheid van de lancering van het verzamelalbum "Serjeuze liekes" in december 2011 is, exlusief op deze website, een recente video-opname te bekijken van "Is da na Kerstmis?", een typisch eigenzinnige Strangerskijk op de huidige kerstbeleving en waar het eigenlijk voor zou moeten staan.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Gesterkt door de positieve commentaren, wagen De Strangers zich in 1996 met "Dansen met ..." aan de eerste full-cd sinds 1991. Het tijdperk dat De Strangers 1 Lp/cd per jaar uitbrengen is echter lang voorbij. Op de cd wordt een nieuw nummer uitgebracht met "De ongezondheidsrock", aangevuld met vroegere nummertjes zoals " ’n Nief voituur", "Toffe vrouwkes", "M’n pensjoeng", " De let kiss-les", "Zorba’s dance", "Casatshok" en "Bij de rijkswacht". Het zijn echter nieuwe uitvoeringen met hier en daar een tekst die aangepast is. "Bij de rijkswacht" is zelfs een onvervalste house-versie. Tevens komt een nieuwe single uit met "Lot ons ruzie maken" en "De boer hij ploegde voort", geïnspireerd op een hit uit de jaren vijftig! De Strangers komen er opnieuw mee in Tien om te zien. Na het uitbreken van de Dutroux-affaire kunnen De Strangers het niet laten om nog eens scherp uit de hoek te komen: in " ’t Is toch graaf" maken ze op een kleine vier minuten tijd een analyse over de toestand in België. Ondertussen maken ze ook nog tijd om op te treden voor bejaardenzorg.

In 1997 vieren De Strangers hun 45-jarig bestaan. Daarvoor krijgen ze een ster in het Metropolis-complex te Antwerpen. De lokale televisie ATV was erbij. En De Strangers hebben nog nieuws. Ze hebben een nieuwe single-cd uit: "O.C.M.W." op muziek van "YMCA" van de "Village People". "Danke Menselief" wordt hernomen maar met een herwerkte tekst waarin ze zeggen dat ze voor iedereen zongen. En omdat ze geen blad voor de mond namen werden ze af en toe in de grond geboord. Maar het was altijd de bedoeling om de mensen te amuseren, in het dialekt. En deden ze de mensen al eens pijn dan was dat per abuis want ze vroegen niet meer dan dat "men goed zou kunnen lachen met ons". Ze besluiten met "Merci, Madam, Juffra, Meneer"
In de vroege ochtend van 4 juni overlijdt Gust Torfs.
Om 45 jaar Strangers te vieren brengt Dureco een verzamel-CD uit, bestaande uit 3 CD's, onder de titel: "De Strangers 45 jaar" … . Slechts zes van de 45 liedjes zijn recent: Danke menselief, Hondepoep, Mokt da mee, O.C.M.W., Ik wil kroketten en Veel te goe is half zot. Voor de resterende liedjes maakt de maatschappij het zich gemakkelijk; de helft ervan was reeds te horen op de verzamel-CD ter gelegenheid van 40 jaar Strangers. De inbreng van de Strangers is minimaal; hen werd enkel gevraagd wat hun favoriete liedjes waren.
Dit jaar parodiëren De Strangers nog eens een winnend Songfestivalliedje. "Love shine a light" van Katrina & The Waves wordt "De Lottomiljonair".
Moeten De Strangers doorgaan of niet? Tijdens de opname van "De Lottomiljonair" voor "Tien om te Zien" werd dit gevraagd aan het publiek. De reactie kan tellen: "Honderden brieven hebben we gekregen, van overal uit Vlaanderen." "Ik was er niet goed van.", vertelt John.
Zaterdag 29 en zondag 30 november 1997 is een Strangers-weekend bij Radio Souvenir (106.7FM). Op zaterdag worden zij uitgebreid gevierd in " 't Pakhuis" aan de Vlaamse Kaai in Antwerpen. Deze happening staat bol van prettig herinneringen en muziek. "Tijdens de viering kan men van een "Strangers"-buffet meesmullen en een eenmalig zelfgebrouwen Strangersbier door het keelgat spoelen. De toegang is gratis." De viering is een voltreffer. Ook burgemeester Leona Detiege komt even langs en geeft zelfs een korte toespraak.'s Anderendaags volgt er op Radio Souvenir tussen 9 en 19 uur een radiospecial: "Strangers on 45" met fragmenten van de viering van zaterdag en de 45 best gesmaakte gouwe ouwe, volgens de keuze van de luisteraar.

In 1998 worden twee nieuwe CD-singles uitgebracht, maar in 1999 blijft het stil. Of toch niet helemaal: af en toe halen ze het TV-scherm. Tijdens de debatten op VTM voor de parlementsverkiezingen van dat jaar krijgen diverse Bekende Vlamingen met (al dan niet terechte) politieke ambities een veeg uit de pan wanneer de Strangers een aangepaste versie brengen van hun "Politieke Lieke" (zie hiernaast voor de tekst)
Eveneens in 1999 krijgen De Strangers een eigen plaats op het WWW. Toen heette deze website nog destrangers.com.

In 2000 brengen De Strangers, die naar eigen zeggen "niet kapot te krijgen [zijn]" de single "Piet Snot" op de tonen van de hit van het moment, "Anton aus Tirol". Met "'t Moest mor zoe goe nie zijn", op de tonen van het winnend Eurovisiesongfestivalliedje "Fly on the wings of love" van de Olsen Brothers, vraagt Alex zich af waarom al de dingen die we plezant vinden toch zo slecht zijn voor de gezondheid.
In het verkiezingsprogramma "Bracke & Crabbé" naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen, komt een item aan bod over De Strangers en Nest, die in Antwerpen opkwam voor de toenmalige CVP (huidige CD&V). De Strangers treden op 15 en 22 oktober ook live op in het ATV-programma "Wakker op zondag", waarin ze a capella "Hondepoep" en "De pruimentijd" brengen. John De Wilde bedankte namens De Strangers de directeur van ATV voor dit optreden. Op 19 november speelden Antwerp en Beerschot hun eerste derby sinds tien jaar en ook De Strangers waren van de partij. In het voorprogramma brengen ze het publiek in de sfeer met een kort optreden. De tienduizend aanwezige supporters zongen uitbundig de "Antwerpse Brabançonne", "Antwârpe", mee. Bij hun nieuwe platenmaatschappij ARS nemen ze een techno-versie op van "Bij de rijkswacht". De CD-single wordt verwacht tegen half januari 2001. Op deze manier willen ze de jongerengeneratie van 13 tot 18 jaar kennis laten maken met de Strangers. (Raar maar waar!) Het resultaat voldoet echter niet aan de verwachtingen en de single wordt uiteindelijk niet uitgebracht.
In afwachting daarvan verschijnt er op 9 december een compilatie-CD - de eerste echte, volgens de Strangers - met al hun grootste hits. Hij heet toepasselijk "Strangers Goud". En ze krijgt de nodige aandacht. Zowel VTM als VRT besteden er een item aan in respectievelijk 'Luk Alloo's TV6' en 'De rode loper'. Ook in het nieuwe stadsmagazine Zone 03 verschijnt er een interview met de Strangers.


Klik op een titeltje om meer te lezen.

Versie 1999 van "Politieke Lieke" op de tonen van "Wonderful World" van Sam Cooke

Zedde judo-coach of journalist
kreuner, voetballer, top-10 artist
schoonheidsmiss of struise zangeres
en wild’ altijd meer en meer succes
leent oe koppeke dan van B.V.
on de VU of on de VLD
SP, Agalev of CVP
kiest partij veur de portemonnee

snapte gij waaroem da Sterken Dirk
en De Decker meedoeng on die sirk
van Dingenen en van Grootaers wette ochgot
z’haawe de mense altijd veur de zot

en zie d’ons Margriet al as eerste minister
nee da d’is giên zicht
mor Reddy De Mey da d’is toch veel triester
en lak Jean-Luc e zwaargewicht

veur wie in de politiek zou gaan
kommet er in de eerste pleuts oep aan
van wa link te zen en rad van toeng
oem ne moeilijken uitleg te doeng

bla bla bla bla bla bla bla bla bla
rood geel blaut
patati patata patata
joenk en oud
leent oe koppeke dan van B.V.
kiest partij veur de portemonnee

 

De Strangers op TV6

Voor 'TV-6' van Luk Alloo geven de Strangers in 1999 toe dat ze ooit hebben opgetreden voor een naturistenclub. Daarbij werd hen gevraagd om dan ook zonder kleren aan op te treden,... kwestie van één te zijn met de club.... Ja ja...wanneer het zover is, zijn zij blijkbaar de enigen in de zaal in adamskostuum! ...en als dàt niet waar is, dan is het toch goed gevonden!

John: Wat we nu vertellen is een waar gebeurd verhaal waar we nog altijd een beetje verlegen om zitten.
Bob: Allee, verlegen...

Bob: Allo, met de Strangers...
Luk: Het is hier Simonneke, gijlie komt toch hé, om 8 ure.

Bob: Wij komen er dan aan, on da zaaltje, en hij zei: ja,... het moet een verrassing blijven. Geen
probleem want da gebeurt regelmatig da ze zeggen: "Da’s veur iemand zijne verjaardag en dan
meuge z’olle ni zieng."
Alex: Da lukt dus nooit ni als g’ergens incognito..

Luk: Voila sè, nen goeienavond. Ik ben de voorzitter van de club, welkom.

John: Wa da mij opviel, hoe wij aankwamen me da buske, da wij direkt zo ne gang in moesten waar da
d’ons kleedkamer was en wa mij opviel, herinnerd’ oe da nimiêr, da waren allemaal kapstokskes in
die gang.

Alex: Och kijk, da d’is hier ne lingerieshow: broekskes on de kapstok.
John: Da’s veur te lache.
Alex: Bob, godde gij oe gitaar ni eerst op ‘t scene zetten?
Bob: Ja, ik gon die stemmen oep ‘t scene.
Luk: Nee... ik zou da ni doen. Ik zou da benede doen, allemaal in de kleedkamer he.

Bob: En daar zaten we dan te wachten totdat het on onzen toer was. Oep ne gegeven moment komt die
voorzitter dan binnen en die zee dan: "Jongens", zeetem, "mak ik ollen is iet vrage? ‘t Is natuurlijk
nogal…, ‘k weet ni hoe da ‘k het moet omschrijven…
Nest: ...delikaat...
John: Zouwe da wel vertelle …
Bob: Hé…
John: Zouwe we da wel veur TV vertelle, zoiet. ‘k Vind da ge na moet stoppe want da kunde nie vertelle….
...Allee, …zeg het dan.
Bob: Afin, ‘t is al 25 jaar geleje zeg.
John: Allee, …go verder.
Bob: ‘t Is verjaard.
Nest: We geraken nimmer in den bak, hé.
Bob: We zen allemaal van ‘t straat dus ‘t kan gin kwaad nimiêr jongens. Allee, die voorzitter die zee:
"Jongens", zeetem "Euh… ge zou moeten oeptreden vanavond veur een nudistenclub."

Nest: W’hemme na veur alles gewerkt, mor veur da nog ni.
Luk: Is da den eerste keer da ge veur ‘n nudistenclub ga spelen ?
In koor: Jaja.
Luk: A ja ?... da ‘s plezant.
John: Ja, da was ne kouwen douche die we kregen.
Nest: Mor dan viel mijne frang al zenne.
John: Mor de mijne nog nie.
Bob: "Ja maar," zee de voorzitter, "w’hadde toch gère g’had da ge oe kledij e bitje kon aanpassen on…."
Nest: …aanpassen on ‘t volk.
Bob: … on de mensen die in de zaal zitten en dan viel mijne frang: die lingerie die da d’allemaal in die
gang on de kapstokken hoenge.
John: Da was iets te laat, dan konde we nimiêr terug, hé.
Bob: Hoe... naakt ? Allee, euh, ni naakt zeetem, mor zonder iet aan, hé.

Luk: Jamaar, iedereen in de zaal zit in zijne blote.
Nest: ...Da kan toch giên kwaad...
Luk: Dan wordt er eigenlijk van olle verwacht da g’ook in elle blote ga spele.
Alex: Niejet, gvd!
Luk: Anders is da belachelijk, anders voelt da volk zich gebruskeerd.
John: Mor da vindek na toch wel e bitje vèrgaand !
Luk: Was da ni afgesproke?

Bob: Oem e lank verhaal keurt te make…
Alex: Ja...héj...héj, groten ambras, want ik wou da in 't begin ni.
Nest: Ja...nee..., hij wou ni; gon we 't doeng, gon we 't ni doeng.
John: Ah, nee...hij (Nest) wou oep gaan, mor hij stond er goe veur.
Nest: Hij is schoolmeester...wa !... goh !...da mocht ni, hé.

John: (tegen Nest) Mor gij zè de schoonste van ons allemaal, gij pakt al is gèren uit, gij hèd al
naakt gesprongen mor wij nog ni.
Nest: We gon da doen, we gon da doen. 't Is toch partie plezier, en da bleft toch binnen.
Alex: Iemand iets drinke ?
John: Nee, Alex, veur mij ni.
Bob: (wijzend naar zijn hoofd) Is da ni genoeg da kik zo bloot loop. Zeg héj...
John: Dus wij denke wij: O, dan zèn we één mè de club. We gon da doeng, we gon ni nee zegge. Da
hemme we toch gezee tegen mekaar hé.
Bob: Ja, 't hee nen tijd geduurd eer da w'overeen kwamen.
John: Ja, we moesten iedereen overhalen.
Nest: Kom we zèn allemaal mor nudisten, hemme we gezee.
John: Mor dan zèn we da d'allemaal, dan zèn we één met de club.
Nest: (tegen Alex) A ge die gitaar na wa lager hangt, dan hangt die toch schoon veur. Voila,
dan zie da d'oemmers niemand ni.
Alex: Bob, ziede da zo ?
Bob: Nog een beetje meer...zo,ja
Alex: Mor zo kan ekik ni spele want die zakt altijd.
Bob: Komaan...
John: Alleé joenges...
Nest: Wij zèn klèr zenne; wij zèn heet en gereed... !

De Strangers gaan allevier naar de scene
John: En dan zingen wij dan tesamen: "We doen het zo gère, zo gère as iet..."

De Strangers: ...we maken carriere mè ne lach en een lied...
Het doek schuift open en de zaal begint te lachen...

John: En dan moete gij die shot in de zaal zien...
Nest: ...iedereen zat er gekleed...
John: ...in smoking, die mense...
Nest: ...en wij stoengen in onzen blote oep 't scène...
Alex: ...in smoking ni...
John: Allee, die zaten toch allemaal deftig aangekleed mè 'n strikske en mè champagne. Allee, a 'k het mag
zeggen...
Alex: D'r ware toch vrouwe bij die wreed hard verschote zèn, zenne.
Bob: Ja, ik krijg nà nog telefonnekes.
John: Ja, maar mag ik zeggen: ze hadde de Strangers echt bà hun pietje as ge 't mij vraagt.
Luk: 't Leven is nooit meer hetzelfde geweest?
Nest: Nooit nimiêr hetzelfde gewèst, nee.
John: Da's goe gevonden van u. Hoe kan da nu hetzelfde zèn as ge zoiet hèt meegemaakt. Da's na de
eerste atoombom ook hé. Da's just hetzelfde.
Alex: Da's precies of da's ... 'k weet nie wa... Ik denk dat 'n bevalling nogal wa...da da nogal wa velen
erger moet zijn...
John: Na de dioxine is het leven ook nimiêr hetzelfde.
Alex: Mor na zitten wij d'r story over te maken, mor wa d'hee da in godsname oem 't lijf...
John: Bij aa hee da nooit nimiêr hetzelfde gewèst want ge zegt zelf:" 'k heb toch nog een eigen fierheidsgevoel..."
Alex: Nieje, want 'k vind van..., sindsdien zennek veel van m'n...
John: ...toleranter gewèst...
Alex: ...nee, toleranter ni, mor zennek veel van m'n aanvankelijke schaamte verlore. Ik zit er bijvoorbeeld
niks nimiêr mee in oem naakt veur m'n vraa te verschijnen.
John: Ja, da's al iets...
Bob: Da's al veel...
John: ...mè gitaar of zonder...

 

Ondanks uitverkochte zalen in o.a.Sint-Amandsberg en Riemst verklaart John in april 2001 tijdens een interview voor Radio7 dat "Het is goed geweest ... we stoppen." Het afscheid is echter niet voor meteen, maar voor het volgende jaar, wanneer De Strangers hun 50-jarig jubileum vieren. Via de website wordt op 5 mei 2001 een persbericht verspreid naar de media, die veel aandacht aan het bericht schenken. Als gevolg hiervan worden de Strangers overspoeld met vragen om optredens. Zij beginnen aan een ware afscheidstoernee door gans Vlaanderen.

Er zijn ook plannen om nog eens een singletje op te nemen. Al in augustus heeft Alex een tekst klaar: "W'hadde wille wete", op de melodie van "Everybody" het winnend Songfestivalnummer 2001 van Tanel Badar en Dave Benton. In het liedje zijn ook de Strangers, zoals iedere Belg, "wreed kerjeus" naar de volgende troonopvolger, die in november geboren zou worden. De repetities en de opname worden almaar uitgesteld doch de tijd begint te dringen; november is niet ver meer af! Uiteindelijk gaat de opname begin oktober door en komt de single op de markt op 25 oktober, juist op hetzelfde moment dat prinses Elisabeth wordt geboren! 
Voor de promotie van hun single maken de Strangers ook nu gebruik van de moderne middelen en sturen ze een elektronisch persbericht naar de media. Meer nog, ze stellen het liedje, in mp3-vorm, gedurende een week gratis ter beschikking op het internet. Deze keer is er meer media-aandacht dan anders voor De Strangers. Voor 'De Rode Loper' wordt er een videoclip gemaakt, voor de poorten van kasteel "Den Brandt", aan het Antwerpse Nachtegalenpark. Er is ook een kort interview in het programma van Terry Verbiest 'Aan tafel'. Ze zingen het liedje ook bij "Somers en Verschueren' opRadio 2.
Blijkbaar hebben de Strangers terug de smaak te pakken van de platenopname. Er wordt alleszins gewerkt aan een nieuwe cd, want Alex heeft nog een twintigtal teksten in zijn schuif liggen. Uiteindelijk zal het een dubbel-cd worden, na 28 langspeelplaten en CD's is dit hun eerste! Met 26 nummers, waarvan 19 nieuwe. De "release" wordt verwacht tegen begin februari 2002.
En in december is Michel Follet voor ATV 'ten huize van' de Strangers, naar aanleiding van een CD die hij heeft uitgebracht met allemaal Antwerpse liedjes. Daarbij mocht zeker "Antwarpe" niet ontbreken!


De Strangers stoppen in 2002

Klik hier om het persbericht van 5 mei 2001 te lezen.

De Zondag brengt als eerste het bericht, op zondag 6 mei. De Strangers zijn diezelfde avond een item in het ATV-nieuws, met een interview met Bob Van Staeyen. Ook het VRT-programma ''De Rode Loper' besteedt er een item aan. Het Nieuwsblad, de Gazet van AntwerpenDe Nieuwe Gazet en hun aanverwante dagbladen brengen het nieuws op de eerste pagina met verwijzing naar een uitgebreid artikel op de binnenbladzijden. Toch heerst er verwarring: stoppen de Strangers NU of binnen een jaar? Lees je enkel de titels dan kom je tot de conclusie dat ze nu al definitief gestopt zijn. Sommige kranten houden het kort zoals De Standaard die, zoals het een kwaliteitskrant past, het bericht wel correct weergeeft: het einde is wel degelijk bepaald op 8 mei 2002.
Op 8 mei, tijdens de viering van hun 49-jarig bestaan in De Jachthoorn te Kontich, worden De Strangers uitgebreid geïnterviewd door Gazet van Antwerpen en door Het Laatste Nieuws. Beide interviews verschijnen in de weekend-editie.
Het Laatste Nieuws sluit het interview mooi af: "De Strangers waren om te lachen, blijkbaar is dat een aantal mensen ontgaan". De Gazet van Antwerpen zorgt voor een primeur: fragmenten van het interview zijn op hun site als videoreportage te zien.

 

2002 beloofde drukke tijden. Heel Vlaanderen wil De Strangers blijkbaar nog één keer aan het werk zien. Hun afscheidstournee brengt De Strangers naar de diverse hoeken van Vlaanderen, van Temse tot Wervik. ... (klik voor meer over hun tournee)

En ze hebben succes! Menig organisator verzucht: hadden wij maar de beschikking gehad over een zaal met tweemaal zoveel capaciteit! Regelmatig wordt er twee keer opgetreden: in Kapellen, Temse en op Top Hat Linkeroever gebeurt dit nog wel op dezelfde dag!
Op 11 januari huldigt Garage Beerens zijn nieuwe gebouwen in. Naast Sergio en Geena Lisa zijn ook De Strangers van de partij die een korte medley brengen. Begin februari zijn zij, samen met Gary Hagger, te gast op "Antwerpen Zingt… Indoor", dat doorgaat in het Sportpaleis. De spreker van dienst kondigt De Strangers aan als de Rolling Stones van Vlaanderen. Onder luid applaus geven De Strangers hun potpourri van gekende successen ten beste. Ze worden door het 6.000-koppige publiek zo goed en zo kwaad als het gaat meegezongen. De kranten berichten over dit zangevenement; de ene al wat uitgebreider dan de andere. Ook de TV was alom tegenwoordig.
Ondertussen nemen ze van Berchem Sport (waarvan Nest een fervent supporter is) afscheid met de "Sinjorenmix" en natuurlijk "Antwârpe", door de supporters begeleid met gestampvoet op de tribunes.
Op 4 mei, met de afscheidsmatch van Marc Degryse bij Germinal Beerschot Antwerpen zijn er ook talrijke artiesten aanwezig: Clouseau, Sergio… en ook de Strangers. Tijdens de rust brengen de Strangers, hoe kan het ook anders, "Antwarpe". Wanneer de laatste tonen van het Antwerps volkslied uitdeinen, nemen de supporters de zang van de verbouwereerde Strangers over; hun manier om ook aan de Strangers "Dânke" te zeggen. De pers verwoordde het zo: "(…) Het Kiel daverde nog eens zoals in de vroegere hoogdagen, de ambiance was tot ver in de buurt te horen.. Zeker toen de Strangers tijdens de rust hun "Antwerpse Brabançonne" speelden. Ook zij kregen een onvergetelijk afscheid. Het stadion bleef "Antwaarpe gai ze gai veur mai…" zingen tot de Strangers tranen in de ogen kregen. (…)"
Het was ook de bedoeling om eveneens afscheid te nemen van de Antwerpsupporters, bij de derby van de daaropvolgende week, maar dit ging jammer genoeg niet door.
Het afscheidsconcert in de Elisabethzaal is al maanden op voorhand uitverkocht, en ook het alternatief in de Arenberg. Daarom beslist de organisator Chris Bouchard (van theaterbureau Pimpernel) op het laatste ogenblik alsnog enkele bijkomende optredens in te lassen; op 23 maart in het "Theatrium" in Mechelen en de dag daarna in Zoersel. De "Lamme Goedzak" is in een mum van tijd volzet. In de Mechelse zaal, die aan 1200 mensen plaats biedt, komen slechts een 400 tal mensen opdagen; één van de weinige keren dat een Strangersoptreden niet uitverkocht is. Maar de sfeer telt voor het tienvoudige; de Mechelaars weten de Strangers te apprecieren.
In april wordt de Arenberg voor de laatste keer platgespeeld en heerst de sfeer van de grote dagen. Tijdens de pauze en ook na het optreden moeten de Strangers aanhoudend handtekeningen uitdelen en ook hun CD-verkoop loopt als een trein.

Op 14 maart stellen de Strangers in de lokalen van Brouwerij De Koninck, hun allerlaatste CD voor: "Ons leste… Nief!". Het is een dubbele geworden met in totaal 26 liedjes, waarvan 19 spiksplinternieuw. Jos Baudewijn is de spreker van dienst. Nu de CD er is, kunnen de Hollanders niet achter blijven. John heeft zich, totnogtoe vergeefs, uit de naad gewerkt om bij Strengholt (ex-Dureco) een verzamelbox in mekaar te steken van Strangers-nummers die nooit op CD werden uitgebracht; iets waar vele fans naar vragen. De Hollandse Heren komen alsnog op de proppen met een, jawel, driedubbele CD met de originele titel "50 jaar, The Strangers". Bij nader inzien blijkt het te gaan om een zuivere kopie van "45 jaar Strangers"! Alex is woest… ook omdat de vroegere broodheren blijkbaar niet meer weten dat dat zij al 30 jaar lang "DE Strangers" heten! Ook de media besteden aandacht aan "Ons leste… Nief!", zowel TV als de geschreven pers. De Strangers worden door ATV uitgenodigd om tijdens "Wakker op Zondag" het liedje "Daar gaad’ in Antwarpe" te brengen. Alex is er, samen met Pieter Loridon, de centrale gast. Ook Somers en Verschueren vragen de Strangers voor hun "Ochtendkuren".
Tien dagen vóór het definitieve einde heeft Gazet van Antwerpen nog een interview met de Strangersvrouwen.

8 mei 2002. De Strangers bestaan 50 jaar. Zonder hun medeweten organiseren Chris Van Staeyen (dochter van …) en Paul D’hollander (een Antwerpse troubadour) met medewerking van de webmaster René Van Camp, een receptie met tal van genodigden, voorafgegaan door een officiele en plechtige ontvangst op het stadhuis. Na een toespraak door burgemeester Detiège, waarin zij De Strangers opnieuw uitroept tot de ambassadeurs van Antwerpen, wordt hen een ets overhandigd en mogen zij het gulden boek tekenen. Tijdens de receptie achteraf krijgen de Strangers van de genodigden een glaskunstwerk, van de hand van Jeff Raes, met daarop de tekst van "Levenslank", geflankeerd door de koppen in silhouet van álle Strangers mét hun vrouwen erbij. Met dit alles zijn de Strangers blij verrast, doch Alex relativeert dit, gewoontegetrouw, in een interview met VTM-Exclusief. "Wij zijn inderdaad overweldigd, het was vandaag het ene dat na het andere kwam. Maar zoals VDB ooit zei: Te veel is trop… en trop is te veel".
En dan komt… 14 mei 2002. In een nokvolle Elisabethzaal brengen de Strangers al hun beste liedjes, die telkens begeleid worden met een daverend applaus en er zijn vele staande ovaties. De Boom Bigband staat hen bij met verschillende liedjes en Connie Neefs praat alles aan mekaar. In het voorprogramma vallen, naast Vader Abraham en Ed Kooyman, Filet d’Anvers en Voice Male het meest op. Zij brengen elk een Strangersliedje; Filet d’Anvers kiest voor "Paella van Manuela" en Voice Male leert "Kokenete spele".

En de Strangers zouden de Strangers niet zijn indien ze niet op hun eigen manier, in typische Strangersstijl, een punt achter hun 50-jarige Strangerscarriere zouden zetten. Dat doen ze op 18 mei in Serskamp, met een optreden ten bate van "Kom op tegen kanker". Daar brengen ze voor de allerlaatste keer hun programma, ergens ver weg in Vlaanderen, in een rokerige, te warme en overvolle voetbalkantine met lange, aaneengeschoven tafels en waar het voorprogramma bestaat uit karaoke en verkleedpartijen door net niet dronken deelnemers. Kortom typisch Vlaams, want met veel leute. De plaatselijke bevolking ziet het belang van dit optreden in want de aanplakaffichen rond de kantine én in de wijde omgeving zijn in een mum van tijd verdwenen, de meeste gehandtekend door de Strangers zelf.
In juli brengt De Nieuwe Gazet een week lang een overzicht van de carriere van de Strangers.
Op voorstel van Nest en met goedkeuring van de andere Strangers - hoewel, voor John met veel hartepijn - gaan op 24 oktober de meeste van hun rekwisieten onder de hamer. Het gebeuren gaat door in de "Boerentoren" en is ook ten voordele van "Levenslijn". Zo gaan de spuit met pompiershelm, de broek van grootmoemoe en de rijkswachtuniformen de deur uit. Het evenement is een succes want de verkoop brengt 3.000 euro op. De kranten en televisie brengen er verslag van uit.
Op 20 november worden de Strangers gehuldigd door Radio 2 voor hun 50-jarige carriere met een plaats in "De Eregalerij".
In het Casino van Knokke nemen zij de trofee in ontvangst, in het bijzijn van de hele Vlaamse showbizz. Een allerallerallerlaatste keer brengen de Strangers een korte medley met o.m. "Oekandana" en vooral "Antwârpe". Het gebeuren wordt nadien op Radio 2 uitgezonden.
Eind november zijn de Strangers op bezoek bij hun "petekinderen" in de Zoo: het nijlpaardencomplex wordt omgedoopt tot "Hippotopia". ATV is er bij en ook de Gazet van Antwerpen.


De pers over het optreden van 18 april in het Sportpaleis

Op 18 april treden de Strangers voor de laatste maal op in het Sportpaleis. Met de Nekka-seniorennamiddag "Houden van.." staan ze, naast Jean Walter, Della Bossiers, Connie Neefs e.a., voor 12.000 enthousiaste senioren. Vooral wanneer de Strangers aan de beurt zijn, komt er beweging in de zaal. Pers en TV besteden ook hier de nodige aandacht aan.

"Swingpaleis voor 12.000 enthousiaste bejaarden", kopt Marc Coenegracht in De Nieuwe Gazet. " (…) Voor de pauze gaven De Strangers, die volgende maand op pensioen gaan, er nog een flinke lap op met een eindeloze medley uit hun 247 of zowat hits. Zaal op zijn kop en dat betekent in dit geval écht wel wat. (…)"
Voor Herman Van Donick van Gazet van Antwerpen was het "jammer dat De Strangers hun act begonnen met een playbackshow. Voor de rest repeteerden ze voor hun afscheid."
JEV in Het Nieuwsblad vindt dat De Strangers een thuismatch spelen: "De senioren mogen zelf kiezen welke hits de revue passeren. Bij Antwaarpe, de "Antwerpse Brabançonne", slaat de vlam pas echt in de pan. De bejaarden belonen de plaatselijke helden met een staande ovatie."

Ook na het afscheidsconcert kwamen de Strangers nog veelvuldig in het nieuws. Uitgezonderd voor het goede doel treden ze weliswaar niet meer op, stilzitten bleven ze allerminst. Dergelijke optredens vonden plaats op 11 januari 2007 als eerbetoon aan Stafke Fabri in het "Atrium" van het Antwerpstadion; op 24 mei 2007 ter gelegenheid van het "Antwerps Sportfeest" in de (toen) nieuwe "Lotto-Arena-hall"; op 14 december 2007 in de vernieuwde stadsfeestzaal ter gelegenheid van het uitbrengen van de nieuwe CD; en op 10 augustus 2008 ter gelegenheid van "Antwerpen Zingt" waar ze de Potpourri van "De rijkswacht", "'k Zen zoe geire polies", "De blauwe geschelpte" en "Schele Vanderlinde" brachten, evenals "Antwarpe 'k zien a zoe geire" en natuurlijk "Antwarpe". Daarnaast traden De Strangers ook op het witte doek op, aangezien ze in 2008 zichzelf speelden in de film "Los". Ook op het kleine scherm kunnen De Strangers sinds 26 januari 2011 opnieuw bewonderd worden, wanneer VTM na twintig jaar alle dertien afleveringen van de humoristische reeks "De Strangorianen" op twee DVD's uitbrengt.

Gesterkt door de vele handtekeningen van de trouwe fans, kwam in 2005, na 4 jaar lobby-werk, dan toch het verzameld oeuvre van de Strangers uit in de vorm van een CD-box. Op 8 november 2006 volgde ook nog de DVD-box. Ter promotie van deze laatste box konden geïnteresseerden hun exemplaar op 16 december 2006 door De Strangers laten signeren in "De Groote Witte Arend". Ter gelegenheid van deze actie kon de box worden aangekocht voor 85 euro, net als op woensdag 20 december 2006.

Uitzonderlijk verrasten De Strangers op 1 november 2007 met de voorstelling van "Ântwârpe 'k zien a zoe geire", een nieuwe compilatie-CD met hùn odes aan 't stad. Op deze CD brengen zij tevens 2 nieuwe liedjes uit, waaronder een échte hymne.

In 2009 vierde DeStrangers.org haar tienjarig bestaan. Ter gelegenheid van deze verjaardag werd op de site een overzicht gegeven van alle incarnaties van de website, vanaf de eerste versie in 1999 tot de recentste uit 2009. Op 12 september 2011 werd dit overzicht in een folder gebundeld die hier gratis te downloaden is.

24 februari 2011: In De Roma ging de humoristische revue "Azzek nog zou trouwen" in première. Drie mannen en drie vrouwen gaan op zoek naar liefde en hun ideale partner. Met vallen en opstaan ontdekken ze de voor- en nadelen van het andere geslacht. Wie draagt de broek en wie ligt onder de sloef ? Wie denkt niet : “Azzek nog zou trouwen, dan zou ik het anders aanpakken…” Kortom : een plezante kijk op het liefdesleven.
Azzek nog zou trouwen” was een revue met meer dan 60 liedjes van de Strangers.

 

Home | Historiek | Documentaire | Media

Eindredactie: René Van Camp | Redactie: Valeria Van Camp | Scripting: SLN |Layout: Egeria Desktop Publishing
Copyright © 1999-2012 De Strangers.org
Alle rechten voorbehouden

1984 1976 1984 1976 1968 1964 1952