// De Strangers 50 +: Historiek
 

2001

De heropgenomen single "Bij de Rijkswacht" wordt toch niet uitgebracht. Het productiehuis ARS vindt dat het resultaat niet aan haar verwachtingen voldoet. De Strangers laten het niet aan hun hart komen. De optredens o.a. in St-Amandsberg en Riemst zijn een succes, want uitverkocht. Zij zorgen voor een ambiance die aanstekelijk werkt op het talrijk opgekomen publiek.

Niettegenstaande dat alles, verklaart John in april, tijdens een radio-interview voor Radio7, dat de Strangers volgend jaar er mee gaan stoppen. Dan zouden zij hun 50-jarig jubileum vieren en ze vinden dat zulke mijlpaal een goede gelegenheid is om te zeggen: "Het is goed geweest... we stoppen."

Om de media in te lichten maken de Strangers gebruik van de nieuwste communicatiemiddelen. Via de Strangerswebsite wordt op 5 mei een persbericht naar alle kranten-, weekbladen-, tv- en radio-redacties gestuurd. Zij besteden veel aandacht aan de melding.

De Zondag brengt als eerste het bericht, op zondag 6 mei. De Strangers zijn diezelfde avond een item in het ATV-nieuws, met een interview met Bob Van Staeyen. Ook het VRT-programma ''De Rode Loper' besteedt er een item aan. Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, De Nieuwe Gazet en hun aanverwante dagbladen brengen het nieuws op de eerste pagina met verwijzing naar een uitgebreid artikel op de binnenbladzijden. Toch heerst er verwarring: stoppen de Strangers NU of binnen een jaar? Lees je enkel de titels dan kom je tot de conclusie dat ze nu al definitief gestopt zijn. Sommige kranten houden het kort zoals De Standaard die, zoals het een kwaliteitskrant past, het bericht wel correct weergeeft: het einde is wel degelijk bepaald op 8 mei 2002. In De Morgen wordt er met geen woord over De Strangers gerept, Humo zit in hetzelfde spoor als Joepie, ook daar geen woord over De Strangers.

Een echte verademing is het bericht in een fijn weekblad: Bonanza. De gehanteerde ironie in het artikel is van hetzelfde niveau als deze van Alex Boeye of Gust Torfs. Nu nog trachten om de tekst krachtig samen te ballen en proberen om ze in rijmvorm gieten en we kunnen zelfs spreken van een nieuwe Stranger in wording!
Hoedanook, onze "Schalkse Ruiters" kregen een koekje van eigen deeg, want deze keer hebben de Strangers hén op het verkeerde been gezet. Ook zij maakten de fout te denken dat De Strangers nu al gestopt waren. Gelukkig voor hen is onze maatschappij tolerant en wordt één fout wel vergeven. Men is des mensen... nietwaar.
In een reactie op dit artikel, relativeerde Stranger Bob toch enigszins: "Als ge stoempt, moet ge ook tegen ne stoemp terug kunne."Op 8 mei, tijdens de viering van hun 49-jarig bestaan in De Jachthoorn te Kontich, worden De Strangers uitgebreid geïnterviewd door Gazet van Antwerpen en door Het Laatste Nieuws. Beide interviews verschijnen in de weekend-editie.
Het Laatste Nieuws sluit het interview mooi af: "De Strangers waren om te lachen, blijkbaar is dat een aantal mensen ontgaan". De Gazet van Antwerpen zorgt voor een primeur: fragmenten van het interview zijn op hun site als videoreportage te zien.

Als gevolg hiervan worden de Strangers overspoeld met vragen om optredens. Zij beginnen aan een ware afscheidstoernee door gans Vlaanderen.

Er zijn ook plannen om nog eens een singletje op te nemen. Al in augustus heeft Alex een tekst klaar: "W'hadde wille wete", op de melodie van "Everybody" het winnend Songfestivalnummer 2001 van Tanel Badar en Dave Benton. In het liedje zijn ook de Strangers, zoals iedere Belg, "wreed kerjeus" naar de volgende troonopvolger, die in november geboren zou worden. De repetities en de opname worden almaar uitgesteld doch de tijd begint te dringen; november is niet ver meer af! Uiteindelijk gaat de opname begin oktober door en komt de single op de markt op 25 oktober, juist op hetzelfde moment dat prinses Elisabeth wordt geboren!
Voor de promotie van hun single maken de Strangers ook nu gebruik van de moderne middelen en sturen ze een elektronisch persbericht naar de media. Meer nog, ze stellen het liedje, in mp3-vorm, gedurende een week gratis ter beschikking op het internet. Deze keer is er meer media-aandacht dan anders voor De Strangers. Voor 'De Rode Loper' wordt er een videoclip gemaakt, voor de poorten van kasteel "Den Brandt", aan het Antwerpse Nachtegalenpark. Er is ook een kort interview in het programma van Terry Verbiest 'Aan tafel'. Ze zingen het liedje ook bij "Somers en Verschueren' op Radio 2.
Blijkbaar hebben de Strangers terug de smaak te pakken van de platenopname. Er wordt alleszins gewerkt aan een nieuwe cd, want Alex heeft nog een twintigtal teksten in zijn schuif liggen. Uiteindelijk zal het een dubbel-cd worden, na 28 langspeelplaten en CD's is dit hun eerste! Met 26 nummers, waarvan 19 nieuwe. De "release" wordt verwacht tegen begin februari 2002.

En in december is Michel Follet voor ATV 'ten huize van' de Strangers, naar aanleiding van een CD die hij heeft uitgebracht met allemaal Antwerpse liedjes. Daarbij mocht zeker "Antwarpe" niet ontbreken!

 

Home | Historiek | Discografie | Documentaire | Media