// De Strangers 50 +: Historiek
 

2002

Het worden drukke tijden! Heel Vlaanderen wil de Strangers blijkbaar nog 1 keer aan het werk zien. En ze hebben succes! Menig organisator verzucht: hadden wij maar de beschikking gehad over een zaal met tweemaal zoveel capaciteit! Regelmatig wordt er twee keer opgetreden: in Kapellen, Temse en op Top Hat Linkeroever gebeurt dit nog wel op dezelfde dag!

Op 11 januari huldigt Garage Beerens zijn nieuwe gebouwen in, recht tegenover Metropolis. Naast Sergio en Geena Lisa zijn ook de Strangers van de partij. Zij brengen een korte medley met o.a. "Bij de Rijkswacht" en "Ik zen zo gere polies". Daarmee komt de sfeer goed los onder de talrijke aanwezigen. "We want more"-geroep is niet van de lucht en ze krijgen er de "Sinjorenmix" erbij, met Hollandse polonaises tot gevolg.

Begin februari zijn zij, samen met Gary Hagger, te gast op "Antwerpen Zingt… Indoor", dat doorgaat in het Sportpaleis. De spreker van dienst kondigt de Strangers aan als de Rolling Stones van Vlaanderen. Onder luid applaus geven de Strangers hun potpourri van gekende successen ten beste; van "Oekandana" tot "Zorba". Ze worden door het 6.000-koppige publiek zo goed en zo kwaad als het gaat meegezongen. Het "We want more"- en "Bis, bis"-geroep langs alle kanten kan wegens het strakke tijdsschema niet door de Strangers beantwoord worden. Voor hun tweede optreden, "Antwarpe", heeft het publiek de tekst niet nodig; wie kent er het Antwerps volkslied niet? De kranten berichten over dit zangevenement; de ene al wat uitgebreider dan de andere. Ook de TV was alom tegenwoordig.

Hun afscheidstournee brengt de Strangers naar de diverse hoeken van Vlaanderen, van Temse tot Wervik. Ondertussen nemen ze van Berchem Sport (Nest is er een fervent supporter van) afscheid met de "Sinjorenmix" en natuurlijk "Antwarpe", door de supporters begeleid met gestampvoet op de tribunes.

Op 14 maart stellen de Strangers in de lokalen van Brouwerij De Koninck, hun allerlaatste CD voor: "Ons leste… Nief!". Het is een dubbele geworden met in totaal 26 liedjes, waarvan 19 spiksplinternieuw. Jos Baudewijn is de spreker van dienst. Nu de CD er is, kunnen de Hollanders niet achter blijven. John heeft zich, totnogtoe vergeefs, uit de naad gewerkt om bij Strengholt (ex-Dureco) een verzamelbox in mekaar te steken van Strangers-nummers die nooit op CD werden uitgebracht; iets waar vele fans naar vragen. De Hollandse Heren komen alsnog op de proppen met een, jawel, driedubbele CD met de originele titel "50 jaar, The Strangers". Bij nader inzien blijkt het te gaan om een zuivere kopie van "45 jaar Strangers"! Pure volksverlakkerij dus! Alex is woest… ook omdat de vroegere broodheren blijkbaar niet meer weten dat dat zij al 30 jaar lang "DE Strangers" heten! Ook de media besteden aandacht aan "Ons leste… Nief!", zowel TV als de geschreven pers. De Strangers worden door ATV uitgenodigd om tijdens "Wakker op Zondag" het liedje "Daar gaad’ in Antwarpe" te brengen. Alex is er, samen met Pieter Loridon, de centrale gast. Ook Somers en Verschueren vragen de Strangers voor hun "Ochtendkuren"

Het afscheidsconcert in de Elisabethzaal is al maanden op voorhand uitverkocht, en ook het alternatief in de Arenberg. Daarom beslist de organisator Chris Bouchard (van theaterbureau Pimpernel) op het laatste ogenblik alsnog enkele bijkomende optredens in te lassen; op 23 maart in het "Theatrium" in Mechelen en de dag daarna in Zoersel. De "Lamme Goedzak" is in een mum van tijd volzet. In de Mechelse zaal, die aan 1200 mensen plaats biedt, komen slechts een 400 tal mensen opdagen; één van de weinige keren dat een Strangersoptreden niet uitverkocht is. Maar de sfeer telt voor het tienvoudige; de Mechelaars weten de Strangers te apprecieren.

In april wordt de Arenberg voor de laatste keer platgespeeld en heerst de sfeer van de grote dagen. Tijdens de pauze en ook na het optreden moeten de Strangers aanhoudend handtekeningen uitdelen en ook hun CD-verkoop loopt als een trein.

Op 18 april treden de Strangers voor de laatste maal op in het Sportpaleis. Met de Nekka-seniorennamiddag "Houden van.." staan ze, naast Jean Walter, Della Bossiers, Connie Neefs e.a., voor 12.000 enthousiaste senioren. Vooral wanneer de Strangers aan de beurt zijn, komt er beweging in de zaal. Pers en TV besteden ook hier de nodige aandacht aan.
"Swingpaleis voor 12.000 enthousiaste bejaarden", kopt Marc Coenegracht in De Nieuwe Gazet. " (…) Voor de pauze gaven De Strangers, die volgende maand op pensioen gaan, er nog een flinke lap op met een eindeloze medley uit hun 247 of zowat hits. Zaal op zijn kop en dat betekent in dit geval écht wel wat. (…)"
Voor Herman Van Donick van Gazet van Antwerpen was het "jammer dat De Strangers hun act begonnen met een playbackshow. Voor de rest repeteerden ze voor hun afscheid."
JEV in Het Nieuwsblad vindt dat De Strangers een thuismatch spelen: "De senioren mogen zelf kiezen welke hits de revue passeren. Bij Antwaarpe, de "Antwerpse Brabançonne", slaat de vlam pas echt in de pan. De bejaarden belonen de plaatselijke helden met een staande ovatie."
Op 4 mei, met de afscheidsmatch van Marc Degryse bij Germinal Beerschot Antwerpen zijn er ook talrijke artiesten aanwezig: Clouseau, Sergio… en ook de Strangers. Tijdens de rust brengen de Strangers, hoe kan het ook anders, "Antwarpe". Wanneer de laatste tonen van het Antwerps volkslied uitdeinen, nemen de supporters de zang van de verbouwereerde Strangers over; hun manier om ook aan de Strangers "Dânke" te zeggen. De pers verwoordde het zo: "(…) Het Kiel daverde nog eens zoals in de vroegere hoogdagen, de ambiance was tot ver in de buurt te horen.. Zeker toen de Strangers tijdens de rust hun "Antwerpse Brabançonne" speelden. Ook zij kregen een onvergetelijk afscheid. Het stadion bleef "Antwaarpe gai ze gai veur mai…" zingen tot de Strangers tranen in de ogen kregen. (…)"

Het was ook de bedoeling om eveneens afscheid te nemen van de Antwerpsupporters, bij de derby van de daaropvolgende week, maar dit ging jammer genoeg niet door.

Tien dagen vóór het definitieve einde heeft Gazet van Antwerpen nog een interview met de Strangersvrouwen.

8 mei 2002. De Strangers bestaan 50 jaar. Zonder hun medeweten organiseren Chris Van Staeyen (dochter van …) en Paul D’hollander (een Antwerpse troubadour) met medewerking van de webmaster (René Van Camp), een receptie met tal van genodigden, voorafgegaan door een officiele en plechtige ontvangst op het stadhuis. Na een toespraak door burgemeester Detiège, waarin zij de Strangers opnieuw uitroept tot de ambassadeurs van Antwerpen, wordt hen een ets overhandigd en mogen zij het gulden boek tekenen.
Tijdens de receptie achteraf krijgen de Strangers van de genodigden een glaskunstwerk, van de hand van Jeff Raes, met daarop de tekst van "Levenslank", geflankeerd door de koppen in silhouet van álle Strangers mét hun vrouwen erbij. Met dit alles zijn de Strangers blij verrast, doch Alex relativeert dit, gewoontegetrouw, in een interview met VTM-Exclusief. "Wij zijn inderdaad overweldigd, het was vandaag het ene dat na het andere kwam. Maar zoals VDB ooit zei: Te veel is trop… en trop is te veel". Pers en TV brengen uitgebreid verslag uit.

   

En dan komt… 14 mei 2002. In een nokvolle Elisabethzaal brengen de Strangers al hun beste liedjes, die telkens begeleid worden met een daverend applaus en er zijn vele staande ovaties. De Boom Bigband staat hen bij met verschillende liedjes en Connie Neefs praat alles aan mekaar. In het voorprogramma vallen, naast Vader Abraham en Ed Kooyman, Filet d’Anvers en Voice Male het meest op. Zij brengen elk een Strangersliedje; Filet d’Anvers kiest voor "Paella van Manuela" en Voice Male leert "Kokenete spele".

En de Strangers zouden de Strangers niet zijn indien ze niet op hun eigen manier, in typische Strangersstijl, een punt achter hun 50-jarige Strangerscarriere zouden zetten.

Dat doen ze op 18 mei in Serskamp, met een optreden ten bate van "Kom op tegen kanker". Daar brengen ze voor de allerlaatste keer hun programma, ergens ver weg in Vlaanderen, in een rokerige, te warme en overvolle voetbalkantine met lange, aaneengeschoven tafels en waar het voorprogramma bestaat uit karaoke en verkleedpartijen door net niet dronken deelnemers. Kortom typisch Vlaams, want met veel leute. De plaatselijke bevolking ziet het belang van dit optreden in want de aanplakaffichen rond de kantine én in de wijde omgeving zijn in een mum van tijd verdwenen, de meeste gehandtekend door de Strangers zelf. Niet voor niks is de streek rond Dendermonde de Strangers héél goed gezind.


De Strangers werden voor hun afscheidsconcert live begeleid
   

In juli brengt De Nieuwe Gazet een week lang een overzicht van de carriere van de Strangers.

Op voorstel van Nest en met goedkeuring van de andere Strangers - hoewel, voor John met veel hartepijn - gaan op 24 oktober de meeste van hun rekwisieten onder de hamer. Het gebeuren gaat door in de "Boerentoren" en is ook ten voordele van "Levenslijn". Zo gaan de spuit met pompiershelm, de broek van grootmoemoe en de rijkswachtuniformen de deur uit. Het evenement is een succes want de verkoop brengt 3.000 euro op. De kranten en televisie brengen er verslag van uit.

Op 20 november worden de Strangers gehuldigd door Radio 2 voor hun 50-jarige carriere met een plaats in "De Eregalerij".
In het Casino van Knokke nemen zij de trofee in ontvangst, in het bijzijn van de hele Vlaamse showbizz. Een allerallerallerlaatste keer brengen de Strangers een korte medley met o.m. "Oekandana" en vooral "Antwarpe". Het gebeuren wordt nadien op Radio 2 uitgezonden. De kranten en weekbladen maken er ook melding van.

Eind november zijn de Strangers op bezoek bij hun "petekinderen" in de Zoo: het nijlpaardencomplex wordt omgedoopt tot "Hippotopia". ATV is er bij en ook de Gazet van Antwerpen.

 

Home | Historiek | Discografie | Documentaire | Media