Meer Antwerps


Home > Meer Antwerps

De Strangers komen ook meermaals in contact met mede-Antwerpenaars.

"Den Brabo"

uw online-sinjorenblad voor Antwerpse nieuwtjes

Dit levert dikwijls aardige anekdotes op. Ze zijn in cursief vermeld.

¯ Zang

Frans Lamoen
cabaretier eerste helft 20ste eeuw

Louis Baret, Jan Basseng, Staf Parmentier
Strangers avant la lettre

²

Download: " 't zit er op " (mp3) van Staf Parmentier

Ed Kooyman
Blue Grass

Katastroof
gewaagdere en ruigere Strangers

Filet d’Anvers

Wannes Van de Velde
volksmuziek

John De Wilde neemt in 1956 privé-lessen flamenco-gitaar. Hij vindt een voortreffelijk leraar: Wim (Wannes) Van de Velde, beter bekend als folklorezanger. Resultaat: John zal altijd een hevige fan van de Wannes blijven.

John Lundstrom
oude volksmuziek

Stafke Fabri
levenslied

Serge en Rita
straat- en marktzangers

De Sinjoren

De Geuzen

D'Apsjaars

 

 

* Komieken

Charel Janssens & Co Flower
Het vijftienjarig bestaan van de Strangers is voor de Vlaamse televisie de gelegenheid om hen een volledig eigen show aan te bieden, die helemaal door henzelf wordt verzorgd en gedragen. Niet rechtstreeks, maar van tevoren opgenomen. Niet zomaar een aaneenschakeling van liedjes, maar met een echt plot. Het verhaal gaat over vier jongens die elkaar toevallig ontmoeten en, met behulp van een manager, stilaan opklimmen naar de wereldroem. En zodoende leren The Strangers elkaar in die show kennen op het Sint-Niklaaspleintje in Antwerpen, waar ze alle vier ’n vrij beroep uitoefenen: een schoenpoetser, een ballonverkoper, een venter met roomijs en een verkoper van postkaarten. De vijfde man, degene die alle nummers aan elkaar knoopt is de legendarische Charles Janssens. Hij is de impresario van het viertal, die hen niet alleen in de showwereld binnenloodst, maar hen ook een roem zal bezorgen, die The Beatles hen kan benijden.
Hij sleept The Strangers mee naar alle grote steden ter wereld. Maar hun heimwee naar Antwerpen staat buitenlandse roem in de weg. Ze laten het vliegtuig naar Moskou rustig vertrekken.. met hun impresario.

Theo Vandenbosch & Suzy Marleen

De Woodpeckers
Op 10 september 1956 treden de Strangers op in Mechelen, naast Jef Burm, Frieda Linzi en het Antwerps succesduo "de Woodpeckers", zijnde de gebroeders Cois en Jef Cassiers.
Deze Woodpeckers behoren tot de grootste komische talenten van het ogenblik. Zekere dag is de talentenjager van de befaamde Londense music-hall "Talk of the town" in Antwerpen. Hij biedt de Woodpeckers een contract van drie maanden aan, tegen 300 per dag, verblijf, eten en drinken voor twee personen volledig betaald en vooral voor het laatste kan voor deze twee broers flink oplopen.
"Wat kunnen wij in Londen gaan doen voor zo’n pietluttig bedrag, allee, zeg nu zelf, 300 per dag!" zegt Jef tegen iedereen die het horen wil. Hij gaat niet naar de afspraak. Later verneemt hij dat niet 300 frank per dag, maar wel 300 pond (18.000 frank) bedoeld werd…

Gaston Berghmans & Yvonne Verbeeck, later met Leo Martin

Tony Bell, moppentapper

 

 

¨ Strips

Willy Vandersteen
Op de Nederlandse televisie loopt een programma "In de hoofdrol", gepresenteerd door de legendarische Mies Bouwman. In elke aflevering krijgt de centrale, bekende figuur enkele verrassingsgasten aangeboden, die een voorname rol in zijn of haar leven gespeeld hebben.
In 1987 komt Willy Vandersteen aan de beurt. Nest kent Vlaanderens beroemdste striptekenaar vanuit de tijd dat Nest 9 jaar lang muzikant was in het combo Walter Vandersmissen in de "Nocturne" , uitgebaat door vader Jos Vandersmissen aan de Antwerpse Anneessensstraat. Willy Vandersteen was een van de trouwe, nachtelijke bezoekers, want de geestelijke vader van Suske en Wiske is niet alleen een voortreffelijk komisch en commercieel tekenaar, maar beslist ook een moeilijk overtrefbaar fuifnummer. Wanneer hij genoeg gedronken had werd hij weemoedig en moest het orkest altijd zijn lievelingslied spelen, "Love is a many splendored thing"…"Ik heb dat misschien wel honderd keren gespeeld", zegt Nest.
Op zekere dag contacteert  de Nederlandse omroep Avro Nest. Of de Strangers geen verrassingsact mogen zijn in het programma?
Na een korte rondvraag, wordt Nest getest of Willy Vandersteen de Strangers wel werkelijk kent. Wanneer de programmamakers vragen welk het lievelingslied is van Willy Vandersteen, zegt Nest meteen "Love is a many splendored thing" en de Strangers mogen Willy komen verrassen… als het maar een geheim blijft… "Brengen jullie specifieke Antwerpse kledij mee ? ", vraagt Mies Bouwman.
"Natuurlijk !", antwoordt Nest.
Wanneer de Strangers in het programma aangekondigd worden, is Willy Vandersteen in elk geval zeer aangenaam verrast. Mies Bouwman kondigt hen aan als volgt: "Hier zijn de vrienden van Willy Vandersteen, de kroegzingers…de Strangers…"

De Strangers zijn gekleed in...smoking.

Pom, van Piet Pienter en Bert Bibber

 


® Acteurs

Robert Marcel
Zo herinnert John De Wilde zich de eerste keren toen ze persoonlijk contact kregen met mensen naar wie zij in die tijd torenhoog opkeken, mensen die al naam hadden gemaakt, en die toch op de hoogte waren van het werk dat dit kleine groepje van amateurs leverde.

Zo zat ik op een zeker moment, tijdens een nachtelijke repetitie in de Stadsfeestzaal, naast een meneer, die opeens tegen mij zegt: "Bij ons op de scène zouden we dat zus of zo doen."
En ik: "Wat doet u dan in feite?"
Hij: "Ik speel in Slissen en Cesar."
Ik: "Slissen en Cesar ? ..."
Hij: "Wat, ... hebt u Slissen en Cesar nog nooit gezien?"
Ik: "Ik heb tot nu toe de kans nog niet gehad, maar ik heb er al veel van gehoord, en ik zou het wel eens willen zien."
Een beetje daarna komt er iemand van het gezelschap bij mij en vraagt me of ik die man echt niet kende.
Ik zeg:" Nee, maar die kent er precies wel iets van. Als je dat en dat dààr moet doen, moet je zien dat je van die kant opkomt, zei hij. Ja, die man weet blijkbaar waarover hij spreekt."
En of hij het wist, ik had daar de hele tijd met Robert Marcel zitten praten, en ik wist het niet eens!
Hij kende ons, en ik had hem niet eens herkend!

Jan Decleir

Luc Philips

 

 

® Toneel

Mistero Buffo
De Nieuwe Scene, met Charles Cornette

De knecht van 2 meesters
Herbert Flack, Aaron Wade

De Tijger
Jan Decleir

Slisse en Cesar
Jos Gevers, Robert Marcel

Echt Antwaarps Theater
met Den bompa e.a.

Poppenschouwburg Van Campen

De Poesje

 

 

¾ TV

Slisse en Cesar
in 70er jaren met Ward De Ravet, Ann Petersen, Jan Reusens (Sander uit "Schipper naast Mathilde)

Op de hit van Marty Wilde’s "Abergavenny" maken de Strangers een gekke, dwaze parodie onder de titel "d’Harmonie van Boemmerskonte". Tijdens de opnamen gaat het er in de studio van Decca aan de Jetsesteenweg vrij wild en vaak stuurloos aan toe. The Strangers en alle gelegenheidsbezoekers (onder wie een dolle Jan Reusens) trekken zelfs in stoet over de straat in het holst van de nacht, al zingend of wat daarvoor moet doorgaan.
Nadat de buren voor de vijfde keer, maar deze keer al minder vriendelijk, om rust vragen "of we bellen de politie", lukt het de producer van de groep om de "wild bunch" te kalmeren en rustig het laatste deel van de plaat "in" en niet "buiten" de studio op te nemen.

Lily en Marleen
evocatie van de tijdsgeest van de 50er jaren is heel sterk met oog voor detail: Frank Aendenboom (Johan, uit "Johan en de Alverman"), Marilou Mermans

Bompa
Luc Philips, Ivo Pauwels, Bernard Verheyden, Denise Zimmerman (Elza uit "De Heren van Zichem")

Benidorm
Janine Bisschops, Johnny Voners en Bob Van Staeyen

Bompa Lawijt
Bernard Verheyden, Denise Zimmerman

De Strangorianen
met De Strangers

Raf en Ronny
Peter Van den Begin, Stany Crets

Langs de kade ?

 

         


Vorige